ROGER RÖNNING ÄR TILLBAKA
Jubilerar som soloartist med ”Vår inre kompass"


 

 

Exakt 40 år efter solodebuten med albumet ”Rötter” släpper Roger Rönning sitt starkaste album, ”Vår inre kompass”.

Rönnings välskrivna sånger karakteriseras av ögonblicksbilder av de till synes små saker som sammantagna bildar ett liv. Hans pricksäkra, empatiska beskrivningar av hur det är att vara människa rör och berör. Hans digra diskografi rymmer ett dussin album, samt några samlingar.

Musikaliskt finns rötterna i både popmusik, det tidiga 70-talets amerikanska singer/songwriter-våg och ett tillbakalutat men omisskännligt groove som han är  ganska ensam om: Roger Rönning har beskrivits som en av våra första svenska "blue eyed soul"-artister, med radiohits som ”Tiden bara går”, ”Det händer bara en gång” och ”Taxi 455”. Hans låtskrivande håller i dag lika hög klass som någonsin. Förmodligen högre.

2009 upplevde Roger en kreativ nytändning som artist och låtskrivare. Sedan dess har han släppt fyra album med nyskrivet material. Både akustiskt och med fullt band. Både på CD och vinyl. Och i november anländer alltså ytterligare ett album, som de som tjuvlyssnat beskrivit som hans bästa hittills.

Roger Rönning, född i Örnsköldsvik och sedan länge bosatt i Stockholm, har alltid haft en fingertoppskänsla när det gäller att fånga ögonblicksbilder. Det senaste decenniet har för Roger Rönning varit osedvanligt kreativt och drivet av skrivarlust.

Det är lätt att se det nya albumet som kronan på verket. Här finns alla de kännetecken som gett honom en speciell plats i hans fans hjärtan. Den varma, sträva stämman. Det tillbakalutade groovet. De starka melodierna, som växer för varje lyssning. Och de eftertänksamma, vardagsfilosofiska texterna om vad som driver oss och vad som i slutändan egentligen betyder något. Han är också bra på att betona vikten av att betona lekfullheten i tillvaron – det är ingen slump att en av låtarna på det nya albumet heter ”Barnet inom dig”.

Utöver sitt musikskapande har Roger Rönning hållit en låg profil. Han har under lediga stunder ägnat sig åt sin familj. Hans egen pappa fanns inte där för honom när han växte upp och han var fast besluten att inte begå samma misstag med sina egna söner. Och han har lyst med sin frånvaro på mingelfester, invigningar och andra sammanhang där artister förväntas synas för att vara ”kändisar”. Integriteten och privatlivet har varit viktigare. För honom ligger fokus på att skriva sångerna och därefter samla ihop ett knippe av landets bästa musiker och spela in dem.

På senare tid har han jobbat mest intimt med producenten, basisten och arrangören Gunnar Nordén och multiinstrumentalisten Mats Persson, med vilken han också uppträder live. Och de låter som betydligt fler än två tillsammans. Dessa klippor kompletteras på skiva av handplockade musikanter som bidrar till att lyfta fram särarten i varje låt.

I de flesta yrken blir man alltmer respekterad för sin kunskap ju längre man har hållit på. När man hör Roger Rönnings nya album inser man med all önskvärd tydlighet att detsamma även kan gälla musik. Åtminstone en viss typ av musik. Den som struntar i att haka på trender och fokuserar på tidlöst låtskrivande och empatiska texter.

”Vår inre kompass” summerar allt Roger Rönning har lärt sig om låtskrivande och att kommunicera genom ord och musik. Hoppas att du inte har ”ont om tid”, för det är ett album utan utfyllnad och som växer för varje lyssning.

 


 
   
 
 
 
 
 
 
 
   
   

PRM RECORDS
Box 4069, 18304 Täby
prmrecords@rogerronning.com

© 2012 ROGER RÖNNING | Webprod: blomill