Ny singel med Roger Rönning

 "Fotspår i snön" är ett första smakprov från en ny kommande samling underbara låtar 2024 med Roger Rönning. Som alltid är Rogers varma röst och akustiska gitarr i centrum och Gunnar Nordén har bistått med arrangemang, produktion och mix. Roger med en känslig, melankolisk sång vars svepande akustiska klanger för tankarna till tidlösa legendarer som Joni Mitchell och Crosby, Stills & Nash. 

Roger följer som alltid sitt hjärtas röst när han skriver. Texten handlar denna gång om två människor som har en relation men har olika uppfattningar om verkligheten och därför inte kan komma överens om vad som är sant eller ej. I grunden ett svek som påverkar tro och tillit och resulterar i brustna illusioner. En stark låt med en varm röst och ett sound som saknar bäst före-datum! 

Roger Rönning albumdebuterade som soloartist 1977 och firade 2022 med sitt album, ”Känslor har ingen ålder” 45 år som soloartist. Han slog igenom 1979 med ”Tiden bara går” och har sedan dess haft ett antal radiohits, däribland ”Det händer bara en gång” och ”Taxi 455”. Han har till dags dato släppt 17 album med nyskriven musik samt några samlingsplattor och har över 260 låtar förlagda på Stim. Hans låtar kännetecknas av groove, en varm, sträv stämma och klarsynta texter om hur det är att vara människa. Han har aldrig varit den som använt de största orden eller det skrikigaste tonfallet. Han har heller inte varit typen som gått på premiärer och minglat. Kanske är det därför han ofta gått under radarn när det gäller mediabevakning. De som har följt hans musik har däremot fått desto mer av tankeväckande texter och varma melodier som varit som följeslagare genom livets olika skeden. 

 

 

 

 

 

 

Nu finns albumet ATT FINNAS TILL på Spotify.

 

Albumet hade release för första gången 2012.
Då när det begav sig handlade det om ett vinylalbum som endast släpptes i en begränsad numrerad upplaga.
Att Finnas Till är ett album som skildrar livet från alla skeden. En resa genom saknad, som landar i hoppfullhet och ljus.
– För några år sedan hade jag en jobbig period på ett halvår, förklarar han. Jag förlorade både min lillasyster och min närmaste spelkompis, Ted Sterling, som jag hade haft duon Up The Road tillsammans med. Dessutom var det två personer till i min närhet som gick bort. Då fick man sig av naturliga skäl några rejäla tankeställare.

Människor bearbetar förlust av sina närstående på olika sätt. För en låtskrivare är det naturligt, för att inte säga ofrånkomligt, att det blir sånger. I Rogers fall resulterade det i några låtar om hur förlust kan ge glädjen över att leva ett extra djup. Han gör det på ett chosefritt sätt. Som vanligt är det enkla men goda ord.
– Jag hade inte någon plan att skriva om de här händelserna, det var bara något som blev, konstaterar han enkelt.
Lite pop, lite folkrock, lite country och lite soul. Ett naturligt groove. ”Vintage”-instrument. Varsamt spel. Och i centrum finner vi Rönnings omisskännliga röst och subtilt svängiga akustiska gitarrspel.

Här vimlar det av pärlor. Öppningslåten ”Cat Stevens sång” är en varm minnesbild av den bortgångne vännen Ted.
Den dramatiskt förebådande ”Längre fram på vägen”, med olycksbådande syntbas, är ett nyckelspår om den underliggande vetskap om alltings slut som alla har men få vill tänka på.
”Jag kände ingenting då” handlar om den förundran och skamkänsla man kan känna av att, när det händer, inte känna någonting när en av ens närmaste går bort.
– Men det beror förstås på att man stänger av, att man inte klarar att ta in allt just då, konstaterar Roger. Man stålsätter sig. Den ordentliga reaktionen kommer senare, när man klarar att öppna sig igen, låta det sjunka in.
”I en sång till dig” handlar om hur svårt det kan vara att uttrycka sig i vardagen, att tala om att man tycker om någon. Och då kan det i stället ta sig andra uttryck.
”Ett rosa regn” och ”Innanför ditt skinn” har vi kunnat höra på radio och via diverse sociala medier.
Tio starka låtar. En varm röst. Och ett sound som saknar bäst före - datum.
Lyssna själv.

 
 

NYTT ALBUM MED ROGER RÖNNING
”Känslor har ingen ålder” sjunger Roger Rönning på titelspåret på sitt nya album.

 

Om det är någon som bekräftar detta, är det han själv. Ända sedan sin albumdebut med ”Rötter” har den svenske kultartisten i klassiker som ”Tiden bara går”, ”Det händer bara en gång” och ”Taxi 455” beskrivit känslor och funderingar som karakteriserar oss människor, oavsett vilken ålder som står i passet.
Kärlek. Vänskap. Människans längtan, förmågor och tillkortakommanden. Att fånga ögonblicket och se det stora i det lilla där tankar och toner kompletterar och förstärker varandra.

Hans nya album är inget undantag. Klassisk Rönning. Vissa av låtarna har ett organiskt soul-sväng, andra är lugnare. Vissa vaggar oss till ro, andra manar till oro. Befogad sådan.
”När jag var yngre blickade jag mycket inåt och skrev mycket om hur jag själv mådde och själslig smärta. På senare år har jag börjat se mig omkring mer. Både i min närmaste krets och när det gäller världens tillstånd. Vad det är vi vill lämna över till kommande generationer? Varför förstör vi den enda planet i har att bo på?

Samtidigt finns det alltid ljusglimtar. Rönning sätter sitt hopp till de unga, de som ännu inte fastnat i ekorrhjulet av karriärhets och materialistiskt tänk (”I de ungas ögon”).
Han kan fortfarande förundras över lugnet i en solig morgonpromenad i tyst samförstånd med den man älskar, väl återgett i den karibiskt doftande ”Sommarljus”.
Albumets första singel, ”I ett väntrum” rymmer ett tidlöst budskap, men fångar även hur vår samtid sett ut på sistone. Budskapet kan sammanfattas: ”Gör det i dag, säg det i dag”.

I den tillbakalutat klubb-grooviga ”Stockholm på distans” blickar han tillbaka på åren av uteliv och känner att det var en kul tid, utan att för den skull vilja tillbaka dit.

Låten ”Inte nu” kan handla om en 14-åring som tror sig vara vuxen och vill ha allt nu, eller en vuxen som är alltför ivrig att starta en ny relation. Oavsett hur man vill tolka den är budskapet detsamma: ”ta det lugnt, du hinner. Kasta dig inte in i något”.
Intressant nog finns det en annan låt på albumet som beskriver motsatsen: ”Ingen fartbegränsning” handlar om att hålla tentaklerna ute, lita på magkänslan och ta chansen innan den försvinner.
”Jag tycker inte att texterna talar emot varandra, det är snarare två sidor av samma mynt.

Musikaliskt har han alltid haft en tydlig identitet. Den varma, sträva stämman och känslan för groove – även när låtarna är akustiska. Ofta tack vare hans eget gitarrspel, som har ett inneboende sväng. Influenserna är och förblir den typ av musik som blev en del av honom parallellt med att han inledde sitt eget musicerande: själfulla vokalister, singer-songwriters och melodiös popmusik.

Saxofon är något som alltid har passat Rönnings musik, vare sig det bidragit till en urban, nattlig känsla eller representerat en strimma sol. Det senare hörs i ”När du lånar mig dina drömmar”.
”Låten beskriver ett tillfälle när min då sexårige son ville visa mig en sak i ”skogen”, som bara var en liten dunge. Det var under en tid som jag jobbade för mycket, höll på att gå in i väggen och hade tappat perspektivet. Utan honom hade jag gått direkt till bilen och missat allt det magiska som han såg. Det blev en tankeställare och fick mig att undra vad jag höll på med”.

Kanske kan albumet ”Känslor har ingen ålder” göra detsamma för oss. Med musikalitet, låtskrivarförmåga och klokskap påminner det oss om vad som egentligen är viktigt i livet.
Det sker med ett varsamt tilltal som känns som en frisk fläkt i ett allt mer bedövande brus.
Genom att inte haka på trender blir Roger Rönning paradoxalt nog mer relevant än någonsin.

 
 

NY SINGEL MED ROGER RÖNNING
”Sommarljus”

Roger Rönning är tillbaka med en andra singel ifrån det kommande albumet
"Känslor har ingen ålder" med release den 25/8 2022.

Ända sedan sin albumdebut med ”Rötter” har den svenske kultartisten i klassiker som ”Tiden bara går”, ”Det händer bara en gång” och ”Taxi 455” beskrivit känslor och funderingar som karakteriserar oss människor, oavsett vilken ålder som står i passet.
Kärlek. Vänskap. Människans längtan, förmågor och tillkortakommanden. Att fånga ögonblicket och se det stora i det lilla där tankar och toner kompletterar och förstärker varandra......och han kan fortfarande förundras över lugnet i en solig morgonpromenad i tyst samförstånd med den man älskar, väl återgett i den karibiskt doftande ”Sommarljus”.

 
 
 
RÖNNING SUMMERAR SAMTIDEN MED NYA LÅTEN I ETT VÄNTRUM.

Roger Rönning har gjort sig känd för sina välskrivna texter och ligger bakom många radioklassiker genom åren, däribland Det Händer Bara En Gång, Tiden Bara Går och Ingen Kvinna, Ingen Man. 20 maj släpper Roger ny singel I ett väntrum.  Låten rymmer ett tidlöst budskap, men fångar även hur vår samtid sett ut på sistone. 

Texten, som i sann Rönning - anda är reflekterande, handlar om hur vi människor ofta tenderar att skjuta upp saker i tron att de går att göra en annan dag, En dag som kanske inte kommer, vilket vi inte minst blivit varse i skuggan av de senaste två årens pandemi, då vi tvingats lära oss att sätta det mesta på vänt. 

Budskapet kan sammanfattas: ”Gör det i dag, säg det i dag”.

Musikaliskt handlar det om klassisk Rönning: en förtrolig samtalston, en stark melodi och akustiska nyanser, i kombination med ett organiskt driv. Alltsammans kryddat av läckra inpass på saxofon.

Ett sprillans nytt album med Roger Rönning släpps 25 augusti via digitala streamingtjänster. 

Låten I Ett Väntrum” släpps den 20:e maj

 
 
 
 
 

ROGER RÖNNING FÅR NYTÄNDNING PÅ ENGELSKA

44 år efter solodebuten ”Rötter” vänder kultartisten och radiofavoriten Roger Rönning allt på ända genom att växla språk.
”Efter 17 album på svenska behövde jag en ny utmaning för att komma vidare, hitta ny motivation”, berättar han.
Så föddes idén om att göra låtar på engelska.

I samma veva bestämde han sig för att lära sig musikprogrammet Logic, vilket i sig blev en utmaning. Dessa förändringar påverkade i sin tur musiken. Den fick en ny fräschör, samtidigt som engelskan på ett självklart sätt visade sig harmoniera med hans själfulla, varma röst.
En av de första inspelningarna som gjordes är låten ”Too Soon”, en svängig sak som nu utgör det första smakprovet från det kommande albumet..
Som vanligt synar Rönning både aktuella och tidlösa problem och glädjeämnen med lika delar precision och reflektion och det är slående hur väl hans personliga, relevanta och välskrivna vuxentexter fungerar även i denna skrud.
”Too Soon” anländer inte en dag för tidigt. Det enda man som lyssnare frågar sig när man hör Roger Rönning på engelska, är nämligen varför han inte tagit detta steg tidigare.

 
 
 

ROGER RÖNNING SLÄPPER NYTT ALBUM 2020
Roger Rönning under radarn

 

Roger Rönning albumdebuterade som soloartist 1977 och firade med sitt förra album, ”Vår inre kompass” 40 år som soloartist. Han slog igenom 1979 med ”Tiden bara går” och har sedan dess haft ett antal radiohits, däribland ”Det händer bara en gång” och ”Taxi 455”. Han har till dags dato släppt 14 album med nyskriven musik samt några samlingsplattor och har över 200 låtar är förlagda på Stim.

Hans låtar kännetecknas av groove, en varm, sträv stämma och klarsynta texter om hur det är att vara människa. Han har aldrig varit den som använt de största orden eller det skrikigaste tonfallet. Han har heller inte varit typen som gått på premiärer och minglat. Kanske är det därför han ofta gått under radarn när det gäller mediabevakning. De som har följt hans musik har däremot fått desto mer av tankeväckande texter och varma melodier som varit som följeslagare genom livets olika skeden.

 
LÄS MER
 
 

Roger Rönning släpper sitt 15:e album hösten 2020 - inför släpps nu låten ”Det finns bara en som du”!

 

"Det finns bara en som du" har en skön varm stämning, det finns bara en av dig – du är unik, är nyckelorden och att alla är värda att bli älskade. Låten är tagen inför Roger Rönnings kommande 15:e studioalbum i ordningen ”En annan väg” med albumrelease den 22 oktober 2020.

Rogers låtar kännetecknas av groove, en varm, sträv stämma och klarsynta texter om hur det är att vara människa. Han har aldrig varit den som använt de största orden eller det skrikigaste tonfallet. Han har heller inte varit typen som gått på premiärer och minglat. Kanske är det därför han ofta gått under radarn när det gäller mediabevakning. De som har följt hans musik har däremot fått desto mer av tankeväckande texter och varma melodier som varit som följeslagare genom livets olika skeden.

 
 
 

”NÄRA TILL HAVET” NY SOMMARSINGEL FRÅN ROGER RÖNNING!

”Efter våren som har varit och nu när sommaren äntligen har kommit finns det ett behov av positiva saker som inger hopp och framtidstro.
”Nära till havet” är en skönt somrig sak vars titel egentligen talar för sig själv.
”Det beskriver känslan av att vistas vid mitt andningshål, sommarhuset i Roslagen. En oas. Vissa får samma känsla i stan, men för mig är det där jag samlar kraft och kopplar av”.
Till hösten kommer ett nytt album med nyskrivet material.
Roger Rönning har under sin artistkarriär spelat in 14 album + 2 samlingsalbum(ett 15:e är på väg)samt ett antal singlar. Roger har 216 verk förlagda på Stim och i år är det exakt 40 år sedan Roger hade framgång med låten ”Det händer bara en gång” från albumet ”RR”....

 
 

STARK SINGEL FRÅN ROGER RÖNNING MED VÄNNER

”Igen” är namnet på en ny, lättsam singel av en tidigare oprövad konstellation: Roger Rönning med Lasse, Kent och Martin. Tillsammans har de spelat in en opretentiös och omedelbart fastnande låt med en lätt doft av country, skriven av Roger. Varken han själv (gitarr, sång), Lasse Olsson (trummor), Kent Hedberg (stämsång, körer) eller Martin Andersson (gitarr, bas) är några ungtuppar, utan har kunnat höras i många olika musikaliska sammanhang.
 
 

ROGER RÖNNING GÖR ETT ÅTERBESÖK I POJKRUMMET PÅ NY SINGEL.

Nu släpps ”Jakobsgatan”, ett smakprov från Roger Rönnings kommande album.

Texten handlar om pojkrummet där den unge Roger satt med sina drömmar och visioner. Musiken var tidigt ett kall och den har varit hans följeslagare sedan dess.
”På många sätt är jag samma person nu som då. Jag var kanske lite mer introspektiv då. På senare år har jag lyft blicken mot omvärlden och är mer benägen att tro gott om människan”, konstaterar Roger.

 
 

NY SINGEL MED ROGER RÖNNING: ”EN ANNAN VÄG ÄN VI BRUKAR GÅ”.

Roger Rönning följer upp sitt 40-årsjubileum som soloartist med en helt ny singel som andas fräschör. Musikaliskt finns ett suggestivt driv och en delvis sjungen (!) basgång anas i bakgrunden. ”Jag har aldrig gjort min musik efter någon mall, men utgångspunkten för arrangemangen är lite annorlunda”, säger Roger. Något som också kommer att märkas på det album som släpps under 2019.
LÄS MER
 

Ny singel med Roger Rönning: ”Vilket väder”

Roger Rönning har alltid varit bra på att formulera det många av oss går omkring och tänker. Hans nya radiosingel ”Vilket väder” är inget undantag. Det finns förstås redan åtskilliga låtar om den svenska sommaren och årstider – både Ledin, Gesssle och Peps Persson har skrivit klassiker i ”genren”. Men ingen har patent på vädret och Rogers låt lär inte vara den sista. Få länder har så tydliga årstidsväxlingar som de skandinaviska. Dock har han med denna luftiga låt hittat ett skönt inbjudande sound som ger temat en fräsch känsla.
Låten handlar inte bara om solsken.
”Det kan ju vara toppenväder för en fotograf att det är mulet. Ett lätt regn kan passa några som skall fiska. Och i somras var det ju många bönder som prisade vädergudarna när regnet äntligen föll efter den långa värmeböljan”, menar upphovsmannen själv.
 
 
 

ROGER RÖNNING SLÄPPER NYTT ALBUM
Jubilerar som soloartist med ”Vår inre kompass"

Exakt 40 år efter solodebuten med albumet ”Rötter” släpper Roger Rönning sitt starkaste album, ”Vår inre kompass”.

Rönnings välskrivna sånger karakteriseras av ögonblicksbilder av de till synes små saker som sammantagna bildar ett liv. Hans pricksäkra, empatiska beskrivningar av hur det är att vara människa rör och berör. Hans digra diskografi rymmer ett dussin album, samt några samlingar.

KÖP ALBUM HÄR
 
 
 
LÄS MER
 
 

NYTT SAMLINGSALBUM "GROOVE"

Med anledning av att Roger Rönning firar 40 år som skivartist, släpper han samlingsalbumet ”Groove” på Spotify.
”Det duger” blir singel från ”Groove”

LÄS MER

 
 

RÖNNING BEJAKAR LJUSET PÅ NYA SINGELN "SOL KOM FRAM, DET ÄR MORGON"

Roger Rönning som är känd för sina starka melodier har på denna singel samarbetat med producenten Gunnar Nordén.
Låten Sol kom fram, det är morgon är en hoppfull låt som sprider ljus över vår mörkaste tid. 
 
 
LÄS MER
 

 

ROGER RÖNNINGS "TIDEN BARA GÅR" GÖR RETROSUCCÈ BLAND HIPPA KLUBBAR!

Retrosuccé föranleder re-release av ”Tiden bara går”. Nu är Rönning populär bland hippa amerikanska klubb-DJ:s och har nyligen uppmärksammats även i svensk kvällspress under rubriken Hetast just nu!
LÄS MER
 
 

NYTT ALBUM MED ROGER RÖNNING OCH NY RADIO EDIT AV ”NÄR DU SITTER I BILEN”!

”När du sitter i bilen” är tagen från senaste albumet ”Vi lägger pussel”.
 
Roger Rönning är aktuell med det 13:e albumet i ordningen ”Vi lägger pussel” som släpptes tidigare i februari 2015. Albumet har fått lysande recensioner och innehåller 11 låtar på svenska.

:: LÄS MER
 

 

 
:: TIDIGARE NYHETER
 

 

 
 
 
 
 
 
BESÖK HEMSIDA:
www.uptheroad.se
 
 
 
 
 
 
 
   
   
 
 
 
 

PRM RECORDS
Box 4069, 18304 Täby
prmrecords@rogerronning.com

© 2012 ROGER RÖNNING | Webprod: blomill