Här följer ett antal utvalda recensioner av Roger Rönnings album.


VÅR INRE KOMPASS

Roger Rönning har precis släppt nya albumet "Vår inre kompass". Albumet som släpps på vinyl och digitalt, bland annat på Spotify.

Det är nästan 40 år sedan Roger Rönning debuterade med sitt första album. Han har medvetet hållit en låg profil genom åren och satsat mer på sin familj än att vara med på event och mingel.

För åtta år sedan fick Roger en kreativ nytändning och har sedan dess hunnit släppa fyra album med nyskrivet material. Nu kommer det femte.

"Vår Inre Kompass" sägs vara ett av hans bästa album. Jag har för egen del inte mycket koll på hans tidigare utgivningar och kan därför inte göra någon jämförelse.

Albumets 12 låtar håller en relativt jämn standard men några spår sticker ut lite. Titelspåret "Vår Inre Kompass" som går i ett poppigt lätt reggaetempo är ett av dem tycker jag. Texterna speglar var i livet Roger Rönning befinner sig nu och är små betraktelser om livet.

Trots den lättsmälta vuxenpopen ( lite typ Hanson de Wolfe United eller Bo Kaspers Orkester) så växer det med antalet lyssningar. För min del har det hunnit växa till betyget 6/10 men kan mycket väl klättra upp lite till.
Pär Dahlerus
par.dahlerus@uppsalanyheter.se


Musiken är nyskapande, fräsch och det mesta svänger.
........betydligt roligare är Roger Rönnings nya skiva. Född i Örnsköldsvik och med knappt 20 skivor bakom sig släpps precis hans nya vinyl - "Vår inre kompass" - 12 välskrivna låtar från en rutinerad herre som har varit med ett tag. Musiken är nyskapande, fräsch och det mesta svänger. Men så kom också första skivan redan 1979, för att Rönning sedan via olika band och soloplattor har hamnat precis här. Dessutom finns skivan på vinyl och även där som börjar på S och slutar på Y.
Torbjörn Berlin.....vår inre kompass” är en platta som är väldigt positiv och fylld av framtidshopp. Nästan alla låtar har en ton av glädje, kärlek och tro på en god framtid. Roger sjunger om att man ska lita på sin inre kompass, lita på sin kvinna och ”Framtiden är också för mig”. Han poängterar också klokt och insiktsfullt att ”Den som har ont om tid missar vägen fram”..... både musikaliskt och textmässigt känns den nya plattan mer avslappnad än hur Roger Rönning lät under sin tidiga karriär.

Nils ÅgrenVI LÄGGER PUSSEL
Betyg: 4/5
jag blir glad när jag lyssnar på Örnsköldsviksfödde Roger Rönnings 15:e skiva. Det är enkel vuxenpop med gitarrer, fin sång, minst lika fina texter - men framför allt en stor portion harmoni och finess.
Innehållet sprider också glädje fullt. Orsaken stavas musikskapande utöver det vardagliga. Rönning är nämligen ett klart bevis på att vissa artister bara blir bättre med åren.
Jag hittar egentligen inte ett enda svagt spår på en skiva som är mest pop. men med små stänk av country av den där typen från förr, som så få kan frambringa i dag.
Bäst är inledningen, liksom starka titelspåret.
Bäst är sammantaget hela anrättningen på en skiva som jag kommer att minnas när året skall summeras.
Torbjörn Berlin
Vi lägger pussel
Sedan debuten 1977 med Rötter har Roger Rönning gett ut en rad starka album i en genre som har det lite tufft i Sverige i dag – en sorts trygg och eftertänksam akustisk pop för de som har tålamod nog att lyssna, inte bara höra. Rönning har skrivit in sig i de svenska musikböckerna med låtar som Det händer bara en gång och Tiden bara går, men får väl ändå sägas tillhöra den där kategorin artister som råkat hamna lite utanför det allra skarpaste rampljuset. I stället för att trappa ner har dock Rönning på senare haft en kreativ topp och släppt flera fina skivor. Nu kommer en till i form av Vi lägger pussel. Texterna tar avstamp i funderingar vid köksbordet. Sådant kan gå alldeles galet, men skillnaden med Rönning är att han skriver träffsäkra texter med fingertoppskänsla och ett sorts erfaret lugn över sig. Det finns en trovärdighet i både ton och röst – man litar helt enkelt på vad han säger.
Tematiskt handlar det om vardagen, relationer, att ta vara på tiden, värna miljön och att hitta sin plats på jorden och i livet (i både det stora och det lilla). Det finns definitivt en existentiell grundton i skivan, men det handlar inte så mycket om en rädsla för att dö som om ett stilla vemod över allt man kommer att gå miste om. Jag blir ofta rörd och lite…påkommen. Flera låtar luktar radiohit, som singeln Jag sitter i bilen och Det gick som på moln och överlag växer låtarna för varje lyssning, vilket brukar vara ett bra tecken på kvalitet. Med hjälp av utmärkta musiker som Mats Persson har Rönning gjort en platta som räcker betydligt längre än sin speltid. I presstexten antyder Rönning att Vi lägger pussel kan vara hans sista skiva med nytt material. Det vore synd. Mycket synd.
Per Wiker
Tretton akustiska låtar
Betyg: 4 kajor
Kors vad bra det här var. Veteranen Roger Rönning tar ett knippe egna låtar från förr, lägger till några nya och spelar in alltsammans i ett avskalat och pulserande format med Mats Persson på mandolin och gitarr, samt Peder af Ugglas på slide.
Det låter mer eller mindre live, en folkvisekostym med drag av amerikansk rotmusik och Nashville. Ingen radiokosmetika, bara en finstilt akustisk väv.  Och då hör man hur fina låtarna är.
Bästa spår: Ingen dröm är för stor
Ulf Gustavsson, Uppsala Nya Tidning 
Ingen kvinna, Ingen man
Betyg: 5/5
"Hans sträva röst är verkligen njutbar"
Värnamo NyheterIngen kvinna, Ingen man
Betyg: 3/5
"Det är ett kärt återhörande"
Sundsvalls TidningIngen kvinna, Ingen man
Betyg: 4/5
"Det är hans bästa på länge"
CDONIngen kvinna, Ingen man
Betyg: 3/5
"Förre Ö-viksbon låter fräsch"
allehanda.se


Glimtar över tiden/1977 - nu
Betyg:4/5

Här sammanfattas karriären och jag kan omedelbart plocka fram en full hand låtar som är bättre än det mesta på radion just nu. Jag nöjer mig med att föreslå en lyssning av "Kärllekens vind" en av flera fina låtar bland de 18 på skivan.

Glimtar över tiden/1977 - nu
Betyg:3/5

Mycket välproducerat med musiker som verkligen kan sin sak. Soul blandas med rock, blues och lite funkstrings. Gillar man den svängen kan skivan varmt rekommenderas.
Dan Östberg

Glimtar över tiden/1977 - nu
Betyg:3/5

Denna samling, bestående av 18 spår, är ett utmärkt tillfälle att lära känna en artist som har gjort mängder av fina popvisor genom åren. Rönnings texter är små poetiska betraktelser och hans känsliga röst har en nerv som ger orden liv. Det är dags att upptäcka det!
Daniel Nordström

Snabbare än livet
Betyg: 4/5

Sannolikt hans bästa platta i karriären, imponerande vuxenpop inom en genre motsvarande rutinerade rävar som John Hiatt och Elvis Costello.
Sammantaget popgodis för oss som gärna drömmer oss tillbaka till 60- och 70-tal
Torbjörn Berlin

Fem barn
Betyg: 3/5

Välformulerad, vuxen svensk singer-songwriter-pop från svensk veteran som en gång hade en jovialisk hit om en taxi men nu brottas med den livsmelankoli som drabbar alla som fortsätter känna efter det Costello kallade the clownyears.
Vid några tillfällen kommer Rönning farligt nära sömnig Chris Rea-muzak, men oftast räddas han av fina texter och arrangemang som trots allt vittnar om viss koll på samtiden

Per Bjurman, Aftonbladet

Månskuggor
Betyg: 3/5

Jag ritar inga kors i taket, men tar med glädje till mig Roger Rönnings väl avvägda pop för 40-åringar. Han var en P3-hjälte för 15 år sedan, gjorde Mikael Rickfors på svenska före Rickfors. Nu låter det fräckast när han trummar ihop Moon Martin-flyt med JJ Cale-gung. Svaghet: balladerna och en del av poesin.

Lars Lindström, Expressen

Roger Rönning
Betyg: 4/5

(utdrag ur recensionen)
Rönnings tuffa storstadspuls
Den här plattan musikaliskt alla möjligheter att bli Roger Rönnings definitiva genombrott.
Det här är mogen rock i samma division som t ex Peter Le Marc och JohnHolm.
Mikael Frohm

Brinner av lust
Betyg: 3/5

Roger Rönning brinner av lust.
Gjord med känsla och stil, ett proffsjobb in i minsta detalj. Rönnings hittills bästa skiva.
Anders Hvidfeldt, Aftonbladet

Brinner av lust
Betyg: 3/5

Det skulle inte förvåna om detta är LP-n som till sist gör Roger Rönning till ett populärt namn.
Soundet är precis rätt.
Måns Ivarsson, Expressen

Taxi 455
Betyg: 4/5

Skön Rönning singel
En ny singel har i dagarna släppts med Roger Rönning. Och det är en spännande sådan.
"Taxi 455" är en läcker rocklåt med rivigt gitarrspel och en hel del "blås". Baksidan heter "Hela vägen hem", en lite lugnare låt med fin text.
Roger har en härlig röst, hans musik är spännande och lite hemlighetsfull. En singel som man gärna lyssnar på mer än en gång.
MH

Telepati
Betyg:3/5

Telepati är som helhet ett rejält steg i rätt riktning för Rönning.
Sydsvenska Dagbladet

Telepati
Betyg: 4/5

Roger Rönning i stort format.
Björn Lundqvist, Örebrokuriren

Roger Rönning "RR"
Betyg: 4/5

Rönnings tredje LP. Hans bästa och ruffligaste.
Sidan två är bland det bästa jag hört iår.

Lasse Anrell, AftonbladetNattens Skuggor
Betyg: 4/5

ÖVERMÄNGDEN

Mats Olsson, Expressen

Nattens Skuggor
Betyg: 4/5
(utdrag ur recensionen)

Rönning ruskigt bra
Oj, vilken bra platta Roger Rönning har ställt till med.
Den stänker av spelglädje.

Rötter
Betyg: 3/5
(utdrag ur recensionen)

Missa inte R Rönning
En 29-årig låtskrivare, sångare och musiker har gjort debut som skivartist. Han kommer ut med en egen platta kallad "Rötter". Själv heter han Roger Rönning, och är stockholmare sean sju år efter att ha bott i födelsestaden Örnsköldsvik i Nordmaling utanför Umeå och i småländska Nybro.
Roger Rönning skrivr själv sina låtar, som till stor del har sin bakgrund i verkliga livets problm såsom otrivsel i storstans hyreshus - kanske en längtan tillbaka till naturen, där synfältet inte begränsas av nästa husfasad.


 

 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
   
   

PRM RECORDS
Box 4069, 18304 Täby
prmrecords@rogerronning.com

© 2012 ROGER RÖNNING | Webprod: blomill